Dobrodošli na spletni strani legendarnega košarkarskega kluba Prule!

 

Veteransko košarko igramo v Sloveniji približno 35 let. Vendar ni veliko veteranskih športnih klubov v Sloveniji, ki se lahko pohvalijo s takšno tradicijo, kot jo imamo veterani košarkarskega kluba Prule iz Ljubljane, ki simbolizira preporod veteranske košarke v Sloveniji. Zaradi različnih pogledov na šport je bila leta 1976 nacionalna odločitev, da se morajo košarkarski klubi centralizirati, kar bi lahko pomenilo propad našega kluba. Vendar se pravi športniki nikoli ne vdajo.

Nepojmljiva trma in volja je ohranila ekipo, ki se je preimenovala v veteransko. Neodvisno smo se organizirali in se začeli z drugimi klubi, ki jih je doletela enaka usoda, dogovarjati za prijateljske tekme in turnirje. Turnirji so postajali pogostejši, tradicionalni, kmalu tudi mednarodni. Prvič smo sodelovali na mednarodnem veteranskem turnirju v tujini leta 1979 v Germeringu pri Münchnu, Nemčija. Od tedaj ni bilo leta, ko Prule niso sodelovale na vsaj nekaj turnirjih doma in/ali v tujini. Lahko se pohvalimo, da smo igrali in hkrati promovirali slovensko veteransko košarko od Aten preko Zagreba, Trsta, Alassia, Pesara, Dunaja, Brna, Přerova, Esztergoma, Lyona, Münchna, Hamburga, Berlina, Rige, …. do Helsinkov.

Kdor se bori, lahko izgubi, kdor se ne bori, je že izgubil (Franz Kafka). Slogan, ki je vodil klub in posredno s tem slovensko veteransko košarko v nove izzive in razcvet leta 1997, ko smo kot prvi slovenski klub predstavljali Slovenijo na IV. svetovnem veteranskem košarkarskem prvenstvu v Helsinkih, Finska, ki je bilo organizirano pod okriljem mednarodne veteranske košarkarske zveze FIMBA. Od 1997 dalje se vsako leto udeležimo Svetovnega (Helsinki, Finska, 1997, Montevideo, Urugvaj, 1999, Ljubljana, Slovenija, 2001, Orlando, ZDA, 2003, Christchurch, Nova Zelandija, 2005, San Juan, Portoriko, 2007) in evropskega veteranskega (maxi) košarkarskega prvenstva.

Vsem sodelujočim je ostalo v nepozabnem spominu VI. Svetovno veteransko košarkarsko prvenstvo v Ljubljani, avgusta 2001, ki ga je organiziral naš klub. Prireditev je enkratno uspela, za kar sta organizacijski odbor in pokrovitelj tekmovanja mestna občina Ljubljana prejela številna mednarodna pisna priznanja in zahvale. Posebna čast pa je bila našemu klubu (organizacijskemu odboru) podeljena leta 2005 v Christchurchu, Nova Zelandija, ko smo bili proglašeni za najboljšega organizatorja FIMBA prireditev v obdobju 1991 do 2004 in prejeli, prvič v zgodovini podeljeno, nagrado Eduardo Award.

Klub ima v svoji legendarni zgodovini velike dosežke z majhnimi igralci. Največji dosežek je, poleg 30. zaporednega mednarodnega veteranskega košarkarskega turnirja, ki ga bomo organizirali letos (2009), sproščeno športno druženje in zabava članov kluba v prisotnosti naših družin ter prijateljev. Pristni odnosi v klubu temeljijo na prostovoljnosti in požrtvovalnosti ter zaupanju in spoštovanju. In prav slednje omogoča enkratno in dolgotrajno športno prijateljstvo ter smeh ob vrčku piva. Zato »Ne dajmo let svojemu življenju, dajmo življenje svojim letom« in igrajmo košarko nepretrgoma – kar Prulčani tudi počnemo!

Uživajte ob prebiranju spletnih strani našega kluba!

Vincenc Butala
Predsednik